Oblíbené příspěvky

09 prosince 2017

Cesta do střeva ... tlustého

Tedy ne že bych podnikl nějakou objevitelskou výpravu, ale dostal jsem dopis od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Pozvánku na vyšetření tlustého střeva. S určitým odstupem jsem zajásal. Hlavně pro to, že se konečně "na stará kolena" dočkávám organizované státní péče o "zdraví lidu".
Screening tlustého střeva je pro muže něčím podobným, jako pro ženy vyšetření prsu. FOB test, tedy vzorek hovínka, je primárním vyšetřením tohoto fenoménu. Dokonce možná vděčím Dáše Havlové.
Spojil jsem základní vyšetření muže po padesátce s tímto vyšetřením a ve čtvrtek 21. září 2017 jsem navštívil ordinaci praktického lékaře. Tu nevyhledávám, jak je rok dlouhý. Bohužel ten poslední rok z tohoto pohledu není až tak dlouhý: před rokem hospitalizace na interně Pardubické nemocnice.
Výsledek testu jsem se dozvěděl v průběhu "marodky" s rukou. Musím na kolonoskopické vyšetření. Přihlašuji se na kliniku Gastromedic. Termín 26. 20. ovšem nestihám. Zůstávám v pardubické nemocnici kvůli úplně jiné příčině. Vše se odkládá až na pátek 7. prosince 2017.

Zpovídám kamarády, kteří už to vyšetření podstoupili, zkoumám odpovědi různých sester na zmíněné klinice, a do poslední chvíle si nedovedu udělat obrázek, jak to bude vypadat.

Je tu určitě nějaký plán, jak se připravit na to vyšetření. Krabice s názvem Vistaprep leží na skříňce už od zmíněného září. Nadešel čas ji vyprázdnit. Po návratu z přednášky ve Východočeském muzeu ve dvacet hodin zahajuji proceduru. Postupně začínám proklínat ty chemiky, kteří tu pochoutku připravili. Vypít čtyři litry grepově chutnajícího roztoku za čtyři hodiny, tedy rychlostí litr za hodinu, fakt nedokážu. O něco chutnější pití nedávno na bikerském večírku jsem konzumoval podstatně pomaleji: deset piv za osm hodin při dobrém jídle je osvěžující záležitost. Zkejsnul jsem u džbánků do 2 hodin v noci.
A ráno na vyšetření v 9 hodin. Ani o něm nevím, takoví to jsou profici! V anestezii sotva cítím začátek výkonu, probouzím se na pooperační dospávce. Příchozí lékař - operátor sděluje ihned závěr: všechno v pořádku.
Tak ta krev ve vzorku mohla pocházet například z odřených hemoroidních žilek, jinak si to neumím vysvětlit. Sedět dlouho na kole bych asi nedokázal, jako kamarád na šíleném závodě Tisíc mil československých.

Žádné komentáře:

Okomentovat