Oblíbené příspěvky

26 srpna 2014

Vyhlídkový bonus

Cyklistický výlet do Semtěše na návštěvu známých v sobotu 9. srpna 2014 se stal zároveň jakýmsi bonusem k "rozhlednovým výletům" na začátku léta (viz předchozí články). Za příjemně teplého letního počasí jsem vyrazil s Romčou na tandemu směr Choltice. První zastávkou bylo koupání  v rybníku u Seníku. Odpoledne jsme pokračovali ze Semtěše k nedalekému zrekonstruovanému památníku obětem válek v Licoměřicích.
Památník v Licoměřicích.
Vzpomněl jsem si na dobu někdy v polovině sedmdesátých let minulého století, kdy jsem tu byl na výletu z armádního dětského tábora a sledoval ošumělé věnce položené u paty pomníku partyzánské skupině Mistra Jana Husa. Bylo to totiž tradiční místo kladení věnců pro sovětskou posádku z nedalekých Zdechovic. Dnes po rekonstrukci je to důstojné pietní místo, připomínající zejména odvlečení a umučení nacisty zdejších obyvatel za pomoc ruským partyzánům.
Docela jinou pamětihodností je tu altánek - rozhledna, postavený vlastníkem pozemku v roce 2007.
Rozhledna v Licoměřicích.
Skýtá půvabný výhled na kopce kolem Kutné Hory a do podželeznohorské propadliny. Je odvážné ponechat takový objekt volně přístupný a přeji majitelům, aby se jim vyhnuly vandalské zásahy.
Bylo by trestuhodnou nedbalostí nezastavit se v nedalekých Žlebských Chvalovicích a neochutnat pivo zdejšího minipivovaru (a palírny). Horší to bylo s podvečerním návratem z tohoto odlehlého místa. Vystoupat na hřeben Železných hor do Zbyslavce lesními cestami bylo na tandemu těžkým oříškem. Odměnou byl sjezd přes Jetonice, Vyžice, Heřmanův Městec domů do Pardubic. Pěkných asi 65 km.

Žádné komentáře:

Okomentovat