Oblíbené příspěvky

22 února 2013

Náhrdelník Chrudimky bych přejmenoval

Na přelomu roků 2012 a 2013 se objevují v různé podobě informace ohledně takříkajíc "zkulturnění" údolí Chrudimky na kraji Pardubic pod čtvrtí Pardubičky, nazývaného zde Vinice. Šermuje se různými názvy projektů, točícími se kolem řeky, a starosta pátého městského obvodu Hájek odpovídá na dotaz paní Bergmanové: ".. Naštěstí se připravuje projekt, který má prostor u krematoria propojit přes ulici K Židovskému hřbitovu s Pardubičkami."
Tak jsem se rozhodl to v neděli 20. ledna 2013 prozkoumat. Vydali jsme se po levém břehu od kanalizační shybky na Chrudimce pod most "červeňák" a dále po zarostlém protipovodňovém valu na levém břehu řeky. V této roční době bylo celkem přehledně vidět opuštěný vojenský areál. Horší to je s překonáním přítoku do jezírka (někdejšího slepého  ramene řeky), kam jsem kdysi chodil s bratrem pro rybí krmení (nitěnky). Přes prohnilou lávku jsme se dostali k nefunkční brance v plotu pod druhým mostem, bývalým vlečkovým. Pak už po pohodlné cestě jsme přešli ke cvičným pilířům na okraji vojenského prostoru, poblíž střelnice. Dalo by se sem po stejné cestě dostat i od hřbitovů, stačilo by jen otevřít bránu.
Další postup by byl v létě jen pro otrlé, pokud by turista chtěl přejít po břehu kolem střelnice k loděnici. Tak je ten prostor zarostlý. Ale stačilo by tu vybudovat asi 300 m dlouhou pěšinu,

Zbývající metry k uvolnění průchodu po levém břehu Chrudimky.


aby bylo možné pohodlně pokračovat. Tady jsme už v prostoru bývalé vojenské plovárny, o níž se hovoří v souvislosti s dalším projektem. Stálo by za to celou trasu zprovoznit? Navrhuji vytvořit místo Náhrdelníku Chrudimky (jehož se týká již schválený projekt parku Na špici)

NÁHRDELNÍK ŘEK
Město by mělo zachovat zelenou linii podél obou řek včetně jejich soutoku tak, aby bylo možné ji využívat ke sportovním, relaxačním a snad i kulturním účelům.
Je zde totiž ve hře ještě jeden projekt, o kterém se v souvislosti s "náhrdelníkem" nějak nediskutuje. Jde o významný projekt pardubického jihovýchodního obchvatu. Zde se hovoří o spolupráci s městem při vytvoření cyklistické stezky, spojující oblast hřbitovů v Jesničánkách a průmyslovou oblast: "..město Pardubice silnici  I/2 doplní v celé délce o souběžnou sdruženou stezku pro pěší a cyklisty a provede napojení na ulici S. k. neumanna. Tyto objekty nebudou součástí stavby...". To je přece "slovo do pranice". Proč nesdružit prostředky a nepropásnout jedinečnou možnost vytvořit v Pardubicích velmi ojedinělý areál při případném využití celého vojenského areálu?


Žádné komentáře:

Okomentovat