Oblíbené příspěvky

15 ledna 2013

zašlá sláva TESLA

Ježíšek (v podobě Romči) nám přinesl do domácnosti retro-rádio. Bylo třeba se zbavit staršího tranzistoráku  v kuchyni, který jsem koupil rodičům, když tehdejší TELECOM zrušil vysílání dráťáku. Tahali jsme ho na dvorek ke grilování a nutno dodat, že to byl docela "držák". Občas na něj napršelo, sem tam upadl ze židličky. Dnes už trochu vázne ladění dvou nejpoužívanějších stanic, možná je opotřebovaný ladicí kondenzátor, pokud se tam vyskytuje, ale jinak rádio funguje dál.
Jsou sice důležitější věci, které bychom si potřebovali pořídit, ale jako vděčný posluchač jsem to skousnul, i když mě mrzí, že to je značka Hyundai. Raději bych rádio Telegrafia. Možná by takové retro dnes vyráběla TESLA Pardubice, známá více prostřednictvím legendárního pátrače TAMARA. Inu, kam jsme to dopracovali po dvaceti letech prvotně pospolného kapitalismu. Za komančů totiž byla svízelná situace ve spotřebním průmyslu, a tak soudruzi vymysleli pro spoustu národních podniků tzv. program "procento pro  spotřební trh". V Pardubicích to znamenalo po převedení výroby televizorů v souvislosti s federalizací republiky do Oravy nový vývoj, tentokrát radiomagnetofonů. Inženýři v Pardubicích nebyli žádná "ořezávátka" a dokázali  v podmínkách mizerné součástkové základny vyvinout velmi slušné výrobky jako například Diamant.
V té době jsem nastoupil do Tesly a později na sklonku existence legendárního podniku před jeho postupným rozpadem jsem si často notoval:

Co nesla dříve Tesla?
Nesla pokrok. 
Co nyní nese Tesla?
Obrok.
Ob rok nese Tesla pokrok.

Tak tu čučím na přece jen nezvyklé tvary toho korejského výrobku, který svou náhradou magického oka diodami opravdu působí trochu nostalgicky.. A třeba by Tesla vyráběla i jiné "nezbytné" výrobky, jakými nás dnes zaplavuje čínský trh..

Žádné komentáře:

Okomentovat