Oblíbené příspěvky

03 června 2012

Závod uspořádaný po dvaceti letech


Před třemi lety přišel kolega z klubu Jirka s nápadem, že bychom mohli uspořádat závod v orientačním běhu na oblastní úrovni. To jsme ještě měli řadu aktivních členů. Po jejich odchodu z klubu se mi dnes zdála taková myšlenka vysloveně kacířská, když jsme zůstali aktivní (tj. zúčastňujeme se závodů) jen dva. Od toho posledního, pořádaného naším Klubem orientačního běhu Pardubice, uplyne letos již dvacet let! Naposledy jsme pořádali tehdy ještě krajský žebříček 12. září 1992 v Semtěši v Železných horách. Byl to pátý velký závod, pořádaný klubem od jeho vzniku v roce 1987.

Bylo jasné, že sami to nezvládneme a Jirka přišel po oboustranné dohodě s plánem uspořádat 8. závod Východočeské oblasti a zároveň 7. závod oblasti Vysočina v sobotu 26. května 2012 ve Svitavách. Již předem domluvil zpracování mapy externím mapařem a odvedl spoustu přípravné práce se schválením závodu ze strany státních orgánů. Za hlinecký klub organizoval závod Viktor.
Schůzka ohledně finální organizace závodu se konala v pátek v podvečer na místě shromaždiště - u bufetu na východním okraji rybníka Rosnička. Prošel jsem si vytipovaná místa pro parkování a prostor cíle, abych mohl nazítří bez problémů zorganizovat příjezd závodníků a jejich občerstvení po doběhu. Oblačné počasí s chladným větrem ovšem dávalo spolu s předpovědí počasí dobrý základ pro všechny aktivity, se závodem spojené.

V sobotu jsem tedy před sedmou hodinou naložil do Felicie s demontovanými zadními sedadly potřebný materiál a s Romanou vyrazil směr Svitavy. Zastávku jsme učinili cestou v Malolánském pro velké hrnce na míchání nápoje.
Slunečné počasí od rána nemělo chybu. Zato chybu měla hned první důležitá věc: parkování. V 8 hodin při schůzce s "parťáky" ze svitavského klubu radiového orientačního běhu (ROB) jsem byl nemile překvapen cedulemi s informací o výprodeji v obchodním skladu na kraji Svitav, které se tu ráno objevily. Přijíždějící vystavovatelé a jejich zákazníci totiž obsadili skoro polovinu příjezdové komunikace k zahrádkářské kolonii, se kterou jsme počítali jako s jednou ze tří parkovacích ploch. Romča se mohla umluvit, když potřebovala oddělit zákazníky od závodníků a ještě od nich vybrat dvacku za parkování. Další dvě pozice organizovali ROBáci a tak se nám výtečně hodila pojítka, kterých jsme měli k dispozici celkem osm. Naštěstí paralelně s tímto závodem se konal ještě závod v Lipníku nad Bečvou, kam odjela část potenciálních závodníků, a přihlášených sem bylo jen kolem šesti set.
Parkovací plochy postačovaly, a tak jsem se mohl s Romčou přesunout do cíle,
Miloš na občerstvení
který se nalézal pobíž shromaždiště. Hlinečtí už tam připravovali zařízení, tak občerstvení bylo připraveno dostatečně včas. Jirkovi zbýval čas během závodu tak, že přivážel barely s vodou autem. Nemusel jsem tudíž použít svůj vozíček a zase jsem se mohl věnovat dokumentaci závodu. Fotografie (i výsledky a další informace) jsou na stránce závodu.
Zastavil jsem se i u ostrého startu,
ostrý start, označený lampionkem

jen mne mrzí, že jsem nebyl v dosahu občerstvovací stanice na trati v lese. "Major" tam totiž
nabízel kromě pití i sprchu, jak mi potvrdily některé závodnice.
Celkem od 10 hodin odstartovalo 598 startujících a Romča ošetřila v cíli jen tři drobné úrazy: odřeniny dlaní (žák a muž) a naražené koleno (juniorka). Díky spolehlivé práci Viktora a hlavně jeho počítače se mohlo konat vyhlášení vítězů žákovských kategorií v předpokládaný čas 13:30. Nájemci bufetu se činili, připravili i stánek navíc, a tak po hladkém průběhu závodu mohli závodníci s klidem opouštět jeho prostor. O půl druhé už pláž patřila děvčatům, která sem přijela plavit koně
i koníci se umyli

a my pořadatelé jsme mohli balit. Zvládli jsme organizaci v týmu ve špičce ve dvaceti lidech z obou pardubických a hlineckého klubu OB, a klubu ROB ze Svitav.
shromaždiště po závodě

Závod ve Svitavách jsem tedy od založení klubu (tehdy oddíl Rudé hvězdy) započítal jako šestý, po předchozích: v Semtěši, 3.4.1991  v Litošicích (mistrovství ČR na dlouhé trati), 5.5.1990 na Monacu u Slatiňan, 22.4.1989 v Lohenicích, 17.9.1988 v Břehách u Přelouče.

Žádné komentáře:

Okomentovat